Mesterségem ünnepe

avagy a mesterséges keserédes ünnepszerűségem

Immár a XXVII. Mesterségek Ünnepére kaptam meghívót, melyben örömmel értesítenek a részvétel feltételeiről... Gyomrom összeszorul, nem tudok örülni, sőt.... sírhatnékom van. 25 éve gyűröm az agyagot, vállalkozom a saját és családom létfenntartására, dolgozom. Szeretem amit csinálok. Ünnepelném is, találkoznék kollégákkal, régi ismerősökkel, örülhetnénk, hogy még vagyunk, alkotunk, felmérhetnénk hogy állunk a szakmánkban, megbeszélhetnénk a gondokat, megismernénk az utánpótlást, az újításokat. A műhely csendje után megmártózhatnék egy színvonalas seregszemlén. A év csúcspontja, amikor méltó környezetben állíthatnám ki portékáimat. Nagy ára van az ünneplésnek...

 Képtelen voltam önerőből jó szívvel befizetni 120 000 ft-ot a négy nap/ 12 órás megmérettetésre. Sajnos nem tartozom olyan egyesülethez, melyet a NESZ elismer, így aztán kereskedelmi tevékenységnek számítok(?) aki megteheti, hogy ennyit áldoz a kézművesség oltárán!
Tudom sokan vagyunk akik csak azért megyünk el évről-évre, hogy benne legyünk a névsorban, ki ne essünk az információk és  lehetőségek bőségszarujából. Megéltem egyesületi tagságot is, mely ugyancsak a kézművesség nemes ügyét kívánja szolgálni, de valahogy a kézműves-befőtt-életnél és a sunyi több kapura játszásnál többnek nem éreztem ezt a szerveződést. Aki nem tudná, ugyanis a megjelenő egyesületek "élő" műhellyé alakulnak ahol bemutatják mesterségüket, ennek fejében mentesülnek eme nemes sarc megfizetése alól és az útiköltségét, szállását is téríti a Szövetség. Valóban ez egy derék dolog, ezt meg kell fizetni...de...Miért egy másik kézművesnek, akik nem tartozunk sehova bár ugyanolyan kézművességet művelünk,  főállásban talpon maradva hosszú évek óta lánglelkű költőkként álljuk a "sarat"....Már réges-régen ráfizetéses szinte mindegyik un. kézműves vásár, ha egyáltalán tudjuk mit is takar ez az elcsépelt minden rendezvényre ráaggatott jelző. Ez alól a Mesterségek Ünnepe sem kivétel, sajnos az ismert gazdasági helyzet, a megvásárolt belépőjegy után a vásárlási kedv nem nekünk kézműveseknek kedvez.
Bűn lenne ebben a vásárban portékát eladni, és tisztességgel akár  keresni?
....ha már ünnepeljük a mesterségeket, nem lehetett volna a műsorfüzetben megemlíteni, a kipöttyözött "elárustó kézműves pavilonsor" kiket takar. Egy szó nem esik huszonéve azokról az iparművészekről, akik minden évben keményen fizetünk és kiállunk az ügyért, hozzátartozunk az arculathoz. Nem sírok már a beszakadt, koszos járdaszegély miatt ahol eltöltöttem az Ünnep napjait, a be- és kivonulási logisztikai rémálomról vagy a 180 ft-os wc használati díjról, a kézművesség a küzdelemről szól, a nemes verítékről és az áldozatról. Egyre jobban teljesítek, idén már a lábam is bedagadt.

Most már itthon ünnepelek, a visszanyert helypénzből és a némi többletből befizetem a helyi adókat szept.15.-ig, lehet egy kis agyagot is veszek...az ünnep nemes üzenetét emésztgetve mulatok, mint egy magyar úr, a vasedényhez képest!


3 megjegyzés:

  1. Nagyon megértelek....és nagyon egyetértek VELED! :)

    VálaszTörlés
  2. Előre jósolok, ahhoz, hogy a NESZ "tartsa" a pénzügyi tervét a csökkenő létszámú Siklós útra szervezett kézművesektől jövőre már 140-145 ezer ft helypénzt fog kérni, mert a létszám csökkenésével arányosan növekednie kell az egy fő által kifizetett összegnek. Tavalyhoz képest 20%-al magasabb volt a bekerülési költség, cserébe nem kaptál semmit csak beszakadt járdát a mögötted hagyott másfél méteres helyen. Logisztikailag ezt nyugodtan ki lehetett volna hagyni és feljebb ( a már épp járdarészen)kijelölni a következő árus helyét. A megemelt helypénz mellett a vásárra (egy érdeklődő szerint piacra) érkező és azt megtekinteni kívánó számára a belépő szintén 150-200 ft-al drágábban kelt el, mint tavaly. Volt olyan ismerős, aki azért állt sorba a 19 órai beengedésre, mert akkor már nem kell belépőt fizetni. Szerintem 2000 ft belépődíj sok, ahhoz, hogy sétálj a Budai Várban. Az Oroszlános Udvarban adott koncertek vagylagosak, nem egész nap nyújt "szórakozást". Jó, nézzük csak a külföldiek szemével...szóval feltehetően fakultatív programként szerepel plussz költséggel a vásárra való bejutás, aztán kéz elengedve sétálj. Eszem-iszom az ott töltött néhány bámészkodó órák alatt és esetleg nézek valamiféle souvenírt is. De néhány olasz és angol szót/mondatot meghallva szinte alig találkoztunk velük. Volna egy javaslatom, miszerint a belépő árába be kellene kalkulálni 1/3 és 2/3 arányban levásárolható összeget, mert így eleve kizárják a kézműveseket a portékáik eladásából. Az idei vendég Kirgizisztán volt néhány faházban elhelyezett ruháival, cipőivel, számoljunk mondjuk 10-15 fővel némi árumennyiséggel, szállítással, szállással, ennek költségét gondolom a NESZ egyéb pályázati pénzekből simán lerendezi.

    VálaszTörlés
  3. Én is tökéletesen megértelek, és végtelenül sajnálom. :( Elkeserítő, ugyanakkor felháborító is.

    VálaszTörlés

Webáruház

Elindult a webáruház meglévő kerámiáimmal. Folyamatosan töltjük fel a képeket, csiszoljuk, alakítjuk a megjelenést. Rengeteg munka ez, ne...